ATHENE - De kaping van een Turks verkeersvliegtuig is in de nacht van vrijdag op zaterdag zonder bloedvergieten geëindigd. De kaper, een twintigjarige Turk, heeft zich na een kaping van enkele uren aan de Griekse politie overgegeven.

Aan boord van het toestel van Turkish Airlines bevonden zich negen bemanningsleden en 194 inzittenden, onder wie vier Turkse parlementariërs.

Het vliegtuig was vrijdagavond voor een binnenlandse vlucht op weg van Istanbul naar Ankara. Twintig minuten na vertrek dwong de kaper de piloot naar Athene te vliegen, waar het toestel kort voor middernacht landde. Vanaf het moment dat het vliegtuig het Griekse luchtruim binnenkwam, kreeg het begeleiding van twee Griekse gevechtsvliegtuigen naar de luchthaven van Athene.

Explosieven

De kaper had explosieven op zijn lichaam gebonden. Hij eiste dat het vliegtuig bijgetankt zou worden en vervolgens koers zou zetten naar Berlijn of Düsseldorf. Persoonlijke motieven lagen ten grondslag aan zijn actie. Volgens de Griekse politie gaat het om een psychisch gestoorde man.

Tijdens de onderhandelingen sprak ook de Turkse premier Erdogan kort met de kaper. Rond half twee Nederlandse tijd was de kaping ten einde. De passagiers konden ongedeerd het vliegtuig verlaten. Zij meldden dat ze zich tijdens de kaping vrij in het toestel konden bewegen en dat er geen sprake was van paniek.