DEN HAAG - Nederlanders gaan laks om met gevoelige persoonsgegevens, zoals rekeningafschriften en handtekeningen. Bijna 30 procent van alle vuilniszakken bevat informatie waarmee een oplichter identiteitsfraude zou kunnen plegen.

In één op de zeven afvalzakken zitten zelfs dermate veel gegevens dat de eigenaar een behoorlijk risico loopt om slachtoffer te worden van identiteitsfraude. Het gaat dan om fraudegevaarlijke informatie, zoals handtekeningen en sofinummers.

In combinatie met volledige persoons- en adresgegevens kunnen criminelen hier eenvoudig mee frauderen. Een en ander blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek in opdracht van Fellowes, een bedrijf dat onder meer papiervernietigers maakt.

'Eenvoudig'

"Het doen van internetaankopen is kinderlijk eenvoudig indien men beschikt over de juiste informatie", aldus Fellowes. "Op basis van de gevonden informatie kan iemand makkelijk geld van bankrekeningen overboeken."

Het bedrijf constateert dat consumenten steeds meer aandacht besteden aan de beveiliging van hun computers, maar dat ze ondertussen de achterdeur wagenwijd opzetten voor oplichters door hun persoonsgegevens zomaar in de vuilniszak te stoppen.

Huisvuil

Voor het onderzoek is afgelopen voorjaar het huisvuil van vijfhonderd huishoudens doorzocht. In de ruim duizend afvalzakken werden onder meer 704 rekeningnummers, 212 handtekeningen en tien identiteitsnummers gevonden.

Ook bedrijven blijken zich massaal bloot te stellen aan de gevaren van identiteitsfraude. Tijdens een speurtocht door het normale papierafval van 250 ondernemingen bleek een op de drie documenten fraudegevaarlijk.