ARNHEM - De provincie Gelderland laat onderzoeken of de wilde zwijnenstand op de Veluwe mogelijk door illegale praktijken zo explosief is gegroeid.

Dat heeft verantwoordelijk gedeputeerde Harry Keereweer de Partij voor de Dieren (PvdD) woensdag toegezegd.

De PvdD vermoedt dat bepaalde jachtlustigen de varkens structureel illegaal bijvoeren. Ook is het mogelijk dat er illegaal zwijnen worden uitgezet, denkt de partij.

Hobbyjagers

De PvdD sluit niet uit dat de overlast die nu zo in de belangstelling staat bewust is geregisseerd door hobbyjagers. Mocht dat uit het aangekondigde onderzoek blijken, dan wil de partij een verbod op jagen ter vermaak.

De PvdD zet met de SP en tal van tegenstanders van de jacht vraagtekens bij het Faunabeheersplan dat geldt voor de Veluwe. Volgens hen kloppen de cijfers in dat plan nu al jaren niet.

Eikelaanbod

Elk jaar zijn er weer meer zwijnen dan verwacht, die door een overvloedig eikel- en beukennootjesaanbod ook veel meer te eten hebben dan verwacht. Extra afschot is daardoor noodzakelijk.

"Door een welhaast ceremonieel herhalen van deze kwestie is stelselmatig toegewerkt naar het weer toestaan van drukjacht", zo stelt dierenbeschermster Diana Saaman.

'Ziek'

"En als het leefgebied op de Veluwe maximaal achthonderd zwijnen kan verdragen, hoe is het dan mogelijk dat het er al jaren veel meer zijn, zonder dat de populatie ziek of kwetsbaar wordt?"