AMSTERDAM - Het is nog onduidelijk waaraan ex-advocaat Bram Zeegers is overleden. Volgens NRC Handelsblad onderzoekt de politie cocaïne die hij op de avond van zijn dood zou hebben gekocht van een bekende Amsterdamse crimineel.

Zeegers, een belangrijke getuige in het proces tegen Willem Holleeder, werd dinsdagochtend thuis dood aangetroffen in zijn badkuip.

De politie wil woensdag nog niet zeggen of sectie op het lichaam van Zeegers is voltooid. Dinsdag sprak een woordvoerder van de politie over 'spul' dat Zeegers heeft binnengekregen, maar hij wilde niet ingaan op wat voor goedje dit zou zijn. De uitkomsten van de sectie worden waarschijnlijk woensdag in de loop van de dag bekend, zegt een woordvoerder.

Zeegers metgezel, de Braziliaanse Shirley, die ook in de woning werd gevonden en naar het ziekenhuis werd gebracht, verkeerde dinsdagavond niet meer in levensgevaar. Zij is aangehouden.

De politie wil niet ingaan op berichten dat de twee onwel zouden zijn geraakt door vervuilde cocaïne. Verschillende ochtendkranten meldden dat woensdag.

Joop B.

Volgens NRC Handelsblad zouden Zeegers en Shirley op de avond voor Zeegers' dood cocaïne hebben gekocht in café-restaurant 't Kalfje in Amstelveen. De drug zou zijn gekocht van Joop B., een bekende in het Amsterdamse criminele milieu. Hij zit vast.

Proces-Holleeder

Tijdens een persconferentie dinsdagmiddag zei de politie dat een misdrijf niet wordt uitgesloten en dat met alle scenario's rekening wordt gehouden. Dat komt onder meer door de rol van Zeegers in het proces tegen Holleeder.

Zeegers was de eerste getuige die voor de rechtbank belastende verklaringen tegen Holleeder aflegde. Holleeder staat terecht voor het afpersen van vastgoedhandelaren.