BAGDAD - Op een drukbezochte markt in de Iraaksehoofdstad Bagdad zijn vrijdag zeker 55 doden en bijna vijftiggewonden gevallen. Dat heeft een Iraakse ziekenhuisartsvrijdagavond gezegd.

Volgens de Arabische televisiezenders Al-Jazeera en Al-Arabiyavielen er zeker 53 slachtoffers door Amerikaanse-Britsebombardementen. Het Iraakse ministerie van Informatie wist slechtste melden dat er een 'groot aantal' doden is.

Het is de tweede keer deze week dat bommen of raketten op eenmarkt zijn terechtgekomen en daar slachtoffers hebben gemaakt. Demarkt die vrijdag werd getroffen is de Nassermarkt in de volkswijkAl-Choola in het westen van Bagdad. Al-Jazeera zond beelden uit vandoden en gewonden. Onder de slachtoffers waren ook kinderen.Twee zware explosies - vermoedelijk als gevolg van raketinslagen- troffen woensdag een markt in het noorden van Bagdad. Daardoorvielen zeker vijftien doden en tientallen gewonden.

Sommigeinwoners vertelden dat er wel 45 doden waren. De Iraakse leidingstelde dat de raketten waren afgeschoten door de Amerikaansestrijdkrachten. Het Amerikaanse Centrale Commando zei op zijn beurthet niet uitgesloten te achten dat de markt was getroffen doorIraakse raketten of bommen. De Amerikaanse generaal Brooks erkendedat de Amerikanen op het moment van het incident van woensdagBagdad aanvielen, maar dat zij doelen elders in de stad hadden.