DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch blijft bij zijn eis van achttien jaar tegen de 53-jarige J.L. uit Uden, die in juni 2006 zijn vrouw Marga Langendoen- Van Diessen zou hebben vermoord.

Dit bleek woensdag tijdens de hernieuwde behandeling van de zaak. De Bossche rechtbank heropende afgelopen zomer het onderzoek in de zaak, omdat er nog onduidelijkheid bestond over de doodsoorzaak.

Een Belgische deskundige verrichtte in de afgelopen maanden schietproeven op schedels. Doel daarvan was te onderzoeken of L. zijn vrouw per ongeluk met een luchtbuks kan hebben doodgeschoten, zoals zijn verhaal luidt.

Nieuw licht

Volgens officier van justitie O. Beckers heeft het onderzoek geen nieuw licht op de zaak geworpen. Hij blijft bij zijn conclusie dat L. zijn vrouw op 30 juni om het leven bracht in de echtelijke woning in Uden. Dit deed hij door met een buks op haar te schieten en met een hard voorwerp op haar schedel in te slaan.

L. werd in september 2006 aangehouden langs de Duitse autosnelweg, met in de kofferbak van zijn auto het lijk van zijn vrouw. Dat had hij kort daarvoor opgehaald in de Belgische Ardennen, waar zich volgens L. twee maanden eerder een tragisch ongeval zou hebben afgespeeld.

Bossen

De man liet zijn vrouw naar eigen zeggen op 30 juni voor dood achter in de bossen, nadat hij haar per ongeluk in het hoofd had geschoten.

Raadsman A. van der Biezen noemt het onderzoek in de zaak "abominabel slecht". Hij vindt dat het OM niet-ontvankelijk moet worden verklaard, anders pleit hij voor vrijspraak.

Onduidelijk

Volgens Van der Biezen blijft het onduidelijk hoe en wanneer een aantal beschadigingen aan de schedel van het slachtoffer is ontstaan. De conclusies van de officier van justitie zijn volgens de advocaat speculatief.