NEW YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal geen harde veroordeling gaan uitspreken over het recente geweld in Myanmar (Birma) tegen opposanten van de junta.

Volgens Amerikaanse media circuleert er momenteel een aangepaste ontwerpresolutie waarin het regime van Myanmar niet langer nadrukkelijk wordt veroordeeld.

De ontwerptekst van de permanente raadsleden Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk repte aanvankelijk nog van een veroordeling, maar onder Chinese druk staat er nu dat de raad het geweld in Myanmar "zeer betreurt". De resolutie zal naar verwachting binnen enkele dagen worden aangenomen.

China verzet zich met kracht tegen scherpe veroordelingen en sancties tegen Myanmar. Peking zegt dat een dergelijke opstelling alleen tot escalatie zal leiden. China heeft grote economische belangen in Myanmar.

Doodgemarteld

Een Myanmarese dissident die afgelopen maand werd gearresteerd in verband met de aanhoudende demonstraties in het Aziatische land heeft zijn detentie niet overleefd. Volgens de actiegroep AAPP ter bescherming van politieke gevangenen is de 42-jarige Win Shwe doodgemarteld.

De Myanmarese autoriteiten arresteerden de dissident samen met vier anderen op 26 september in de tweede stad van het land. Mandalay. Shwe was lid van de Nationale Liga voor Democratie, de partij van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi.

"Hij is overleden als gevolg van martelingen tijdens verhoor. Zijn lichaam is niet teruggestuurd naar zijn familie. De ondervragers hebben aangegeven het in plaats daarvan te hebben gecremeerd", aldus AAPP. De in Thailand gevestigde organisatie is opgezet door gewezen politieke gevangenen uit Myanmar.

Witte Huis

De Amerikaanse regering heeft het militaire regime in Myanmar gedreigd met meer sancties als het de wreedheden tegen het volk niet onmiddellijk staakt. Het Witte Huis eist dat er daarnaast een onderzoek komt naar de dood van een oppositieaanhanger tijdens verhoor door de politie.

"De Verenigde Staten veroordelen de wreedheden begaan door de junta en roepen op tot een diepgravend onderzoek naar de dood van Win Shwe", aldus woordvoerder Gordon Johndroe van het Witte Huis.

"De junta moet stoppen met de wrede behandeling van haar volk en moet vreedzaam de overstap maken naar een democratie, anders volgen er nieuwe sancties van de Verenigde Staten."