DEN HAAG - Slechts een op de drie Nederlanders vindt CDA-leider Balkenende een goede premier in oorlogstijd. En voor maar een kwart van de bevolking is de opstelling van PvdA-leider Bos in de kwestie-Irak geloofwaardig. Voor hen beiden is er echter weinig reden daar wakker van te liggen.

Uit hetzelfde opinieonderzoek, uitgevoerd door Interview NSS in samenwerking met NOVA, blijkt vrijdag namelijk dat tweederde van de kiezers vindt dat de kabinetsformatie van CDA en PvdA moet doorgaan.

Ook winnen beide partijen zetels ten opzichte van de peiling van begin maart, dus voor de Irak-oorlog: het CDA (nu 44 in de Tweede Kamer) springt van 42 naar 44 en de PvdA (nu 42) gaat van naar 45. De VVD (nu 28) verliest twee zetels in vergelijking met het vorige onderzoek en landt op 26.

Met het kabinetsstandpunt de oorlog alleen politiek te steunen is 34 procent van de Nederlanders het eens, 35 procent vindt dat Nederland de oorlog op geen enkele manier had mogen steunen en 22 procent is van mening dat ons land ook militaire steun had moeten verlenen.

Bijna 60 procent van de CDA-kiezers vindt Balkenende een goede premier in oorlogstijd, terwijl slechts 12 procent van de PvdA kiezers het op dit moment in hem ziet zitten als leider van het land.

De politieke steun van Bos aan de oorlog in Irak wordt door 55 procent van de bevolking gezien als verloochening van de partijprincipes. Bij de PvdA-achterban is dit 41 procent. Van zijn 'eigen' kiezers vindt de helft Bos in het Irak-debat nog geloofwaardig.