NEW YORK - Tientallen Talibanstrijders die in de stad Kunduz waren gearresteerd, zijn onderweg naar de gevangenis in containers gestikt. Onder hen zijn veel strijders uit het buitenland. Dat meldt The New York Times, die met verschillende gedetineerden heeft gesproken.

De noordelijke stad Kunduz viel op 24 november in handen van de Noordelijke Alliantie, na een beleg dat twee weken had geduurd. De Talibanstrijders die werden opgepakt werden in container overgebracht naar een gevangenis in Shibarghan, een reis die minstens twee dagen duurde.

Verscheidene gevangenen overleefden de reis niet doordat ze gewond waren of stikten. De containers zijn vrijwel luchtdicht. Een Pakistaan vertelde dat de gevangenen om beurten naar adem hapten in een gat dat in de metalen wand zat. Een andere strijder schat dat het aantal doden in de honderd kan lopen.

Internationaal onderzoek

Eind vorige maand voltrok zich een ander drama met gevangen genomen Talibanstrijders. Zij kwamen in een fort in het noorden van Afghanistan in opstand. De Noordelijke Alliantie sloeg deze opstand bloedig neer met steun van Amerikaanse en Britse aanvallen vanuit de lucht. Enkele honderden mensen kwamen om. Het neerslaan deed internationaal veel stof opwaaien. Van diverse kanten is aangedrongen op een onderzoek.

Tora Bora

Inmiddels hebben de radicale strijders rond de voortvluchtige Osama bin Laden de meeste stellingen die ze verdedigden ten zuiden van Jalalabad verloren. Dit heeft een journalist van het Franse persbureau AFP dinsdag vastgesteld. Verreweg de meeste posities die Bin Ladens strijders van al-Qaeda er innamen zijn nu in handen van de Noordelijke Alliantie bijgestaan door Amerikaanse commando's.

Kandahar

In het zuiden van het land blijft de toestand in Kandahar gespannen. Talrijke gewapende strijders uit de streek zijn dinsdag de stad binnengetrokken kennelijk om hun aanspraken op eigendommen of functies in de stad kracht bij te zetten.

De honderden gewapende mannen zouden in het hoofdkwartier van de pas aangestelde gouverneur Gul Agha aandringen op zeggenschap over de stad. Kandahar was tot voor kort de feitelijke hoofdstad onder het regime van de Taliban.