UTRECHT - De opkomst voor het burgemeestersreferendum woensdag in Utrecht blijft laag. Rond half zes had pas 6 procent van de Utrechters gestemd. De inwoners van de Domstad kunnen zich in het referendum uitspreken over hun nieuwe burgemeester.


Foto: Chris Heijmans | De posters in de stad zijn beklad

De strijd gaat tussen de PvdA'ers Ralph Pans en Aleid Wolfsen.

Een woordvoeder van de gemeente zei dat het opkomstpercentage nog zou kunnen verdubbelen. "De ervaring leert dat de Utrechters late stemmers zijn.

De meeste mensen gaan na het werk of het eten naar de stembus. Een opkomstpercentage verdubbelt soms nog in de laatste uren van een verkiezing."

Campagne

De twee kandidaten voeren tot de laatste seconde campagne. Wolfsen wil dolgraag burgemeester worden en probeert mensen op straat over te halen toch te gaan stemmen.

Hij begrijpt dat mensen kritisch tegenover het referendum staan. "Ik ben nooit voor dit referendum geweest. Wat mij betreft had de raad deze beslissing mogen nemen."

Geschrokken

Pans is geschrokken over het voorlopige opkomstpercentage. Hij hoopt op een avondspits bij de stembussen.

Pans zegt dat zijn eerdere oproep om het hele referendum open te breken niet voor niets is geweest. "Dit referendum heeft duidelijk geen draagvlak."

Ongeldig

Als het opkomstpercentage onder de 30 blijft, is de uitkomst ongeldig. De gemeenteraad beslist dan wie van de twee kandidaten de voorkeur heeft. De raad komt donderdag bijeen.