DEN HAAG - Een op de drie Nederlanders wil meer politie zien in hun buurt, een op de 25 juist minder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De meeste Nederlanders (64 procent) zien minder dan een keer per week een diender langskomen terwijl bijna een op de acht elke dag politie ziet.

De gegevens staan in de jaarlijkse Veiligheidsmonitor Rijk (VMR) van het CBS en het departement. Voor deze monitor kregen ongeveer 19.000 mensen ouder dan 15 jaar vragen voorgelegd over onder andere gevoelens van onveiligheid en buurtproblemen.

Platteland

De zichtbaarheid is volgens het onderzoek in stedelijk gebied groter dan op het platteland. Daar ziet de helft van de deelnemers aan het onderzoek minstens een keer per week politie terwijl in landelijke streken de politie minder opvallend aanwezig is.

In steden is de behoefte aan meer politie op straat groter dan elders: bijna 40 procent wil meer blauw zien terwijl in buitengebieden een kwart daar behoefte aan heeft.

Amsterdam

De politie in de regio's Amsterdam, Den Haag en Rotterdam is voor de bevolking het meest zichtbaar. Hier is evenwel ook de behoefte aan meer blauw op straat het grootst. Dat laatste geldt ook voor de regio's Brabant-West en -Midden, Limburg-Zuid en Flevoland.