AMSTERDAM/BRUSSEL - Fruit in het Europees Parlement in Brussel bevat te hoge doses bestrijdingsmiddelen. Milieudefensie heeft dat woensdag gemeld.

De Nederlandse milieuorganisatie heeft acht stuks fruit getest uit een winkel in het parlement. In drie daarvan (een abrikoos, druiven en een sinaasappel) zat meer landbouwgif dan volgens de EU-norm is toegestaan. De sinaasappel bevatte van het kankerverwekkende imazalil 40 procent meer dan toegestaan.

Milieudefensie deed het onderzoek omdat het parlement eind oktober beslist over bestrijdingsmiddelen. "Ons onderzoek toont de dringende noodzaak voor directe actie", vindt Milieudefensie. Zij vindt dat de Europarlementsleden de gezondheid van mensen beter moeten beschermen door maatregelen te treffen om pesticideresten te weren uit de Europese voedselketen.

Babyvoeding

Bij eerdere onderzoeken bevatte zo'n 3 procent van de Europese voeding te veel pesticiden, zo bleek uit onderzoek van de Europese Commissie uit 2006. "Zelfs babyvoeding heeft aanzienlijke niveaus van restanten bestrijdingsmiddelen", stelt Milieudefensie.

Volgens de organisatie zijn de lange-termijn effecten van de chemicaliën lastig te voorspellen. "Maar de oorzaak wegnemen is simpel. De EU gebruikt nu ruim 200.000 kilo pesticiden per jaar. Deze chemicaliën blijven voor een deel achter in de gewassen en komen dus zo in ons lichaam."