UTRECHT - Utrechters gaan woensdag naar de stembus. Zij kunnen zich in een referendum uitspreken over hun nieuwe burgemeester. De strijd gaat tussen Ralph Pans en Aleid Wolfsen.

Pans wil van de Domstad een mooi, gezond, veilig en sociaal Utrecht maken. Pans wil burgemeester van héél Utrecht worden. In zijn campagne legde hij de nadruk op zijn bestuurlijke ervaring. Hij is nu voorzitter dan de directieraad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Wolfsen, momenteel Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer voor de PvdA, legt de nadruk op openbare orde, veiligheid en prioriteitstelling van problemen. Hij wil dat in overleg doen met de bewoners van de wijken.

Wassen neus

In Utrecht is veel kritiek op het referendum. Critici noemen het een wassen neus, wegens de beperkte keuze. Beide kandidaten zijn PvdA'er. De gemeente Utrecht verwacht dat de opkomst van het burgemeestersreferendum woensdag onder de 30 procent blijft.

Hierdoor zou de uitkomst ongeldig zijn. De raad zal dan zelf moeten beslissen welke van de twee PvdA-kandidaten de voorkeur heeft.