AMSTERDAM - Authentiek, zo vond rechtbankvoorzitter Rino Verpalen dinsdag een passage klinken uit een van de vele gesprekken die vastgoedmagnaat Willem Endstra in het diepste geheim met rechercheurs van de Amsterdamse politie voerde.

En daar viel Willem Holleeder over, over het woord 'authentiek'.

"Dat vind ik zorgelijk", zei Holleeder, "dat u dat authentiek noemt. Dat betekent dat u denkt dat Endstra de waarheid heeft gesproken."

Omvangrijk

Verpalen reageerde met de vraag die hij zich herhaaldelijk over stukken uit het zeer omvangrijke dossier-Holleeder hardop heeft gesteld: "Waarom zou het anders zijn? Waarom zou iemand dat zeggen als het niet zo is?"

De bewuste passage betrof een verhaal van Endstra over een ontmoeting met Holleeders vroegere advocaat Bram Moszkowicz. Endstra was de raadsman op straat tegengekomen en vroeg hem of hij ervan geschrokken was van het feit dat hij op Moszkowicz' kantoor was bedreigd met een vuurwapen, door Holleeder en enkele vermeende handlangers.

Ver

"Ik denk dat je te ver gaat met je klanten", zou Endstra Moszkowicz hebben toegevoegd. "Je zit er tot hier in."

De behandeling van het dossier-Endstra door de rechtbank had zich dinsdag - voordat Holleeder viel over het woord authentiek' - al in ruime mate geconcentreerd op de relatie tussen Holleeder en Moszkowicz en diens kantoor aan de Amsterdamse Herengracht.

Volgens Holleeder is in die burelen nooit iets onoorbaars voorgevallen, althans niet waaraan hij had deelgenomen. De bedoelde achterbankpassage was wat hem betreft dus allerminst authentiek.

Koek

"Iedereen slikt alles over mij als zoete koek", aldus een bittere, zichtbaar ontmoedigde Holleeder, "alleen omdat ik Willem Holleeder heet."

"Ik vind het niet zo'n probleem dat die achterbankgesprekken in de winkel te koop zijn, maar wel dat u denkt dat het de waarheid is. Willem Endstra had belangen. In het kader van die belangen heeft hij gesproken op die achterbank."

Vastgoed

De belangen van Endstra concentreerden zich op het redden van zijn vastgoedbedrijf - de in 2004 doodgeschoten tycoon voelde al jaren de hete adem van justitie in zijn nek.

Door tegenover de politie te verhalen over de misdadige praktijken van even ongrijpbare als grote criminelen, onder wie Holleeder, hoopte hij de strafrechtelijke dans te ontspringen, aldus Holleeder.

Kuijpers

Holleeders advocaat Jan-Hein Kuijpers zei dinsdag dat hij zich ook zorgen maakt over het door rechter Verpalen gebruikte woord authentiek. "Niet eerlijk", vond de raadsman. Volgens Verpalen heeft hij zich slechts uitgelaten over onderdelen van Endstra's gesprekken met de politie.

"Daarover moet ik kunnen zeggen dat die authentiek klinken. Daarmee geef ik geen oordeel over de authenticiteit van het geheel."

Het proces wordt donderdag voortgezet.