UMM QASR - Het Britse marineschip Sir Galahad is vrijdagmiddag in de haven van de Iraakse stad Umm Qasr aangekomen. Het bevoorradingsvaartuig heeft 200 ton voedsel, medicijnen, dekens, zeil en drinkwater voor de Iraakse bevolking aan boord.

Bekijk video

Het schip had eerder moeten aanleggen in de haven van Umm Qasr. Eerst hadden de Britten en Amerikanen met onverwacht groot verzet van Irakese strijders af te rekenen. Daarna werd de doorvaart van de Sir Galahad door zeemijnen gehinderd.

Vier dolfijnen van de Amerikaanse marine hebben geholpen bij het onschadelijk maken van de explosieven, die de Irakezen volgens de Amerikaanse marine zeer zorgvuldig hadden gelegd.

'Belangrijkste stap'

De Sir Galahad is het eerste schip met hulpgoederen dat in Irak arriveert. Een woordvoerder van de geallieerden sprak van de 'belangrijkste stap' in de hulpverlening aan het Iraakse volk sinds het begin van de oorlog in Irak. De hulpgoederen zijn vooral bestemd voor de 1,3 miljoen inwoners van de stad Basra.

Het staat door het hardnekkige verzet van de Iraki's echter nog lang niet vast, wanneer de Britten de stad kunnen binnentrekken.