HILVERSUM - De vier RTL-zenders stoppen met ingang van 1 november met het uitzenden van belspelletjes. Een woordvoerster van RTL Nederland vertelde dinsdag dat dit 'tot nader order' gebeurt.

Call-tv ligt onder vuur omdat het fenomeen onderwerp is van een justitieel onderzoek naar de rechtmatigheid van de spellen.

Invallen FIOD

De opsporingsdienst FIOD-ECD deed in september invallen bij RTL en SBS en bij tv-producenten Endemol en 2waytraffic. De dienst verdenkt de tv-bedrijven van het overtreden van de Wet op de Kansspelen.

De officier van justitie heeft RTL inmiddels een brief gestuurd met de vraag te stoppen met de spellen omdat die onrechtmatig zouden zijn. SBS geeft geen commentaar op de hele kwestie.

Onrechtmatig handelen

"RTL wil als belangrijke aanbieder van entertainment en onafhankelijke informatie elke schijn van onrechtmatig handelen vermijden en wil volstrekte duidelijkheid van de overheid over de interpretatie van de gedragscode", aldus de zegsvrouw. In die code heeft de branche zelf vastgelegd hoe met belspelletjes moet worden omgegaan.

Heldere afspraken

Volgens de woordvoerster heeft RTL telkens loyaal meegewerkt aan het maken van heldere afspraken. Door Justitie zouden daar nu vraagtekens bij worden geplaatst.Mensen die aan belspellen meedoen, betalen veel geld voor het telefoongesprek en worden vaak lang aan de lijn gehouden. Ook moeten ze soms een telefoonspelletje doen om tot de tv-studio door te dringen.

Afwachten

RTL wil onder meer eerst de door de overheid aangekondigde evaluatie van de gedragscode afwachten voordat een definitief besluit volgt over een eventuele terugkeer van call-tv.

"Met het stoppen van de spellen staat bij Endemol en RTL de werkgelegenheid van tientallen mensen op het spel. RTL zal zich inspannen om voor haar medewerkers alternatieve werkgelegenheid te zoeken. In de komende weken zal gewerkt worden aan vervangende programmering", aldus de woordvoerster.

Openbaar Ministerie

Een woordvoerster van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM) laat weten dat het OM de beslissing van RTL 'voor kennisgeving aanneemt'. Verder gaat justitie er niet op in. Het is nog onduidelijk wanneer het OM het onderzoek naar de belspellen afrondt.