DEN HAAG - De Tweede Kamer houdt dinsdagmiddag een spoeddebat over de beveiliging van Ayaan Hirsi Ali. GroenLinks en de PvdA hebben daarom gevraagd. Het parlement heeft al een brief van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) gekregen over de kwestie.

GroenLinks wil helder krijgen waarom de Nederlandse overheid niet enkele maanden langer opdraait voor de beveiliging van Hirsi Ali in de Verenigde Staten. In dat geval kan de oud-politica in de VS fondsen werven om zelf haar beveiligers te betalen.

Halsema

Fractievoorzitter Femke Halsema van GroenLinks heeft weinig begrip voor de politieke ophef die dinsdag is ontstaan omdat vertrouwelijke stukken over de beveiliging van Ayaan Hirsi Ali naar het parlement zijn gestuurd.

"Ik kan er eerlijk gezegd niet zo opgewonden van worden als de rest", zei ze voorafgaand aan een spoeddebat over de beveiligingskwestie.

Halsema vindt de vertrouwelijkheid van de stukken een zaak tussen Hirsi Ali en minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie. "Zodra Hirsi Ali besluit die stukken openbaar te maken, zou ik niet weten wat zich daartegen verzet."

Terugkeer

Hirsi Ali keerde vorige week maandag onverwacht terug naar Nederland, omdat minister Hirsch Ballin per 1 oktober niet meer betaalt voor haar beveiliging in het buitenland. Als Hirsi Ali in Nederland is, wordt ze wel door de overheid beveiligd.