DEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer is verontwaardigd dat advocaat Britta Böhler hen vertrouwelijke stukken heeft toegestuurd over de beveiliging van Ayaan Hirsi Ali.

De coalitiefractie CDA en oppositiepartijen SP en VVD vinden het geen pas geven, omdat op deze manier zou worden geprobeerd een spoeddebat over de beveiliging van de oud-politica te beïnvloeden.

"Het is een schandaal dat dit soort zaken uit een individuele beveiligingsprocedure openbaar worden gemaakt", reageerde CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma dinsdag.

Zijn VVD-collega Laetitia Griffith noemde de gang van zaken "ronduit verbijsterend". "Ik krijg het idee dat ik in een bananenrepubliek leef." Volgens beide Kamerleden is de veiligheid van Hirsi Ali extra in gevaar gebracht.

Vervolgd

Het CDA vindt dat onderzocht moet worden of Böhler strafrechtelijk kan worden vervolgd wegens het openbaar maken van vertrouwelijke stukken die de veiligheid van personen in gevaar kan brengen.

De justitiewoordvoerders in de Tweede Kamer hebben dinsdag verslagen ontvangen van gesprekken die Hirsi Ali vorig jaar heeft gevoerd over haar beveiliging. De oud-politica sprak hierover met vertegenwoordigers van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb).

Logeren

Uit de verslagen blijkt onder meer waar Hirsi Ali in Amsterdam wil logeren als ze in Nederland is. Ook blijkt dat beveiligers in het buitenland niet altijd direct om haar heen stonden, maar op een afstand meeliepen.

Verder was de mate van beveiliging afhankelijk van het land waarin de oud-politica zich bevond en blijkt dat zij sommige beveiligers niet vertrouwde.

Interessant

SP'er Ronald van Raak vindt de informatie interessant, maar is er niet van gediend dat de stukken via een advocaat bij hem zijn beland. PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem heeft daar weinig moeite mee.

Wat het CDA en de VVD betreft zijn de laatste woorden over deze kwestie nog niet gezegd. "Als je dit als advocaat doet, ga je vele stappen te ver", oordeelde van Haersma Buma. Böhler is behalve advocaat ook senator voor GroenLinks.

Het CDA-Kamerlid zal de zaak dinsdagmiddag aan de orde stellen in de Tweede Kamer. Dan is er ook een spoeddebat over de beveiliging van Hirsi Ali.

GroenLinks

Fractievoorzitter Femke Halsema van GroenLinks heeft weinig begrip voor de politieke ophef die dinsdag is ontstaan omdat vertrouwelijke stukken over de beveiliging van Ayaan Hirsi Ali naar het parlement zijn gestuurd.

"Ik kan er eerlijk gezegd niet zo opgewonden van worden als de rest", zei ze voorafgaand aan een spoeddebat over de beveiligingskwestie.

Halsema vindt de vertrouwelijkheid van de stukken een zaak tussen Hirsi Ali en minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie. "Zodra Hirsi Ali besluit die stukken openbaar te maken, zou ik niet weten wat zich daartegen verzet."

Debat

GroenLinks was vorige week de aanjager van het politieke debat over de beveiliging van Hirsi Ali. De fractie wil dat haar beveiliging in het buitenland nog eenmaal wordt verlengd, zodat de oud-politica zelf een oplossing kan aandragen.