BILBAO - De stad Bilbao in het Baskische deel van Spanje is dinsdag opgeschrikt door een aanslag met een autobom in een park. Een lijfwacht van een socialistische politicus raakte door de terreuractie gewond.

Het Spaanse persbureau Europapress meldde aanvankelijk op gezag van politiebronnen dat de lijfwacht aan zijn verwondingen was bezweken. De autoriteiten hebben dat bericht niet bevestigd en repten uitsluitend van één gewonde.

Raadslid

De lijfwacht was ingehuurd voor de bescherming van het raadslid van Juan José Domingo van de socialistische partij PSE. Onder de auto van de lijfwacht zouden explosieven zijn geplaatst. De socialistische politicus bleef ongedeerd.

ETA

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. Volgens de krant El Mundo zit de Baskische afscheidingsbeweging ETA achter de terreuractie.

Batasuna

Het zou de eerste aanslag van de beweging zijn sinds de arrestatie zondag van zeventien prominente leden van Batasuna, de Baskische partij die door Madrid als de politieke tak van de ETA wordt beschouwd. Batasuna werd vijf jaar geleden verboden wegens banden met de ETA.