ROTTERDAM - Voor de rechtbank in Rotterdam zijn dinsdag celstraffen van 2 jaar (waarvan zes maanden voorwaardelijk) geëist tegen twee mannen en een vrouw die ervan worden verdacht dat ze strijders voor de jihad hebben geworven.

Het gaat om Murat Ö. Moad B. en Michelle Y. In totaal stonden in deze zaak dinsdag zes mensen terecht. Tegen de andere drie verdachten eiste het Openbaar Ministerie straffen die varieerden van een voorwaardelijke celstraf tot een celstraf van een jaar. Geen van de verdachten was bij de rechtzaak aanwezig.

Onderzoek

Het onderzoek naar de groep begon in november 2005, naar aanleiding van informatie van de inlichtingendienst AIVD. Die informatie betrof onder meer de verdwijning van drie jonge mannen uit Den Haag.

De drie verdwenen medio november 2005. Hun families vreesden dat zij waren geronseld voor de jihad in Irak. Het trio werd in december in Azerbeidzjan gearresteerd en onder begeleiding van de Haagse politie teruggebracht naar Nederland.

Bewijsmateriaal

Uit de rechtszitting bleek dat bij het echtpaar Moad B. en Michelle Y. een grote hoeveelheid opruiend materiaal is gevonden, waaronder video's, boeken en geschriften. Het stel heeft delen van dit materiaal via het internet verspreid, en heeft dit ook aan de politie toegegeven.

In een aantal geschriften worden onder anderen Tweede Kamerlid Geert Wilders en oud-politica Ayaan Hirsi Ali bedreigd. Moad B. heeft tegen de politie verklaard dat hij via internet een discussie wilde oproepen.

Volgens de officier van justitie kan hier echter geen sprake van zijn en wisten beiden dat de geschriften niet door de beugel konden. Het OM verdenkt beide verdachten ook van het werven voor een gewapende strijd en opruiing.

Rekruteren

Verdachte Murat Ö. zou een sleutelrol hebben gespeeld bij het werven van rekruten. Andere verdachten merkten hem aan als 'leider'. Hij zou onder meer geld hebben geworven voor jihad-doeleinden.

De behandeling van de zaak gaat donderdag verder. Dan komen de advocaten van de verdachten aan het woord.