SCHEEMDA - Verkeersborden lijken het nieuwe koper te worden. Steeds vaker zijn de borden doelwit van diefstal. Het is de dieven te doen om het materiaal van de borden, net zoals de koperdieven.

In de Groningse gemeente Scheemda zijn het afgelopen half jaar ruim 35 borden gestolen. ,,De schade bedraagt ongeveer 30.000 euro'', aldus een woordvoerder van de gemeente dinsdag.

De gemeente Scheemda vermoedt dat de borden gestolen worden om vervolgens het aluminium door te verkopen. ,,Je hoort in de media veel over koperdieven en we denken dat wij de daders ook in die hoek moeten zoeken, zei de woordvoerder. ,, Er zal wel het nodige te verdienen zijn met het aluminium. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat iemand begonnen is met borden te verzamelen.''

Verkeersveiligheid

Op tientallen plaatsen in de Groningse gemeente staan palen zonder de bijbehorende verkeersborden. ,,Het is niet alleen een financiële schadepost, ook de verkeersveiligheid is ernstig in het geding, vertelt de woordvoerder. ,,De borden zijn bijvoorbeeld geroofd bij een onbewaakte spoorwegovergang. Dat leverde een levensgevaarlijke situatie op. We hebben dan ook waar mogelijk nieuwe borden geplaatst.''

De gemeente heeft aangifte gedaan bij de politie. De politie bekijkt momenteel of andere gemeentes ook met dit probleem te kampen hebben.