DEN HAAG - Ruimers zijn vrijdagochtend begonnen met het doden van kippen op bedrijven tussen de Rijn en de Maas, ten zuiden van de Gelderse Vallei. Minister Veerman van Landbouw stelde hier donderdagmiddag een zogenoemde bufferzone in om te voorkomen dat de klassieke overspringt van Gelderland naar Noord-Brabant.

In de zone rond Opheusden, Druten en Beneden-Leeuwen moeten de komende dagen op 55 bedrijven ongeveer 1,4 miljoen kippen en ander pluimvee worden afgemaakt. Het is volgens een woordvoerster van Veerman nog onduidelijk hoe lang dit precies gaat duren. De meest zuidelijke (waarschijnlijke) besmetting is in Beneden-Leeuwen, net onder de Waal.

In de Gelderse Vallei, het epicentrum van het virus, moeten nog vijftig kleinere kippenbedrijfjes met in totaal 200.000 kippen worden geruimd. Als er de komende dagen niet veel nieuwe besmettingen bijkomen, kan dit nog vrijdag of anders zaterdag klaar zijn. Dan zijn er ruim 6,5 miljoen kippen, kalkoenen en eenden afgemaakt.

In de vallei rond kippengemeente Barneveld hebben zich inmiddels ongeveer vijfhonderd mensen gemeld die kippen houden als hobby, zo meldde de zegsvrouw. Ook hun dieren worden afgemaakt. De mensen krijgen hiervoor een vergoeding. Het departement is tevreden over het aantal mensen dat gehoor geeft aan de oproep om zich te melden. Het ministerie hoopt dat hobbyhouders in de bufferzone de komende dagen hetzelfde doen.

Momenteel telt Nederland 110 officiële vogelpestbesmettingen en ernstige verdenkingen. Vrijdag zijn hier tot dusver geen nieuwe gevallen bijgekomen, aldus het ministerie.