AMERSFOORT - Tegen de 20-jarige Sidney B. uit Amersfoort is dinsdag bij de rechtbank in Utrecht wegens moord twaalf jaar gevangenisstraf geëist. Zijn vriendin, de 20-jarige Charrity D. hoorde wegens medeplegen zes jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen zich eisen.

B. schoot anderhalf jaar geleden in het centrum van Amersfoort een 16-jarige klasgenoot van Charrity neer. Aan de schietpartij ging een lange periode van ruzies vooraf.

Officier van justitie Tanja Pastoor noemde de moord de ultieme vorm van eigenrichting. De officier achtte bewezen dat de twee verdachten samen de moord hebben voorbereid.

DNA

De officier benadrukte dat het DNA van beide verdachten op het moordwapen is aangetroffen. Een klasgenoot van Charrity heeft het moordwapen herkend als het wapen dat hij een keer in haar tas heeft gezien.

Bovendien hebben klasgenoten van Charrity verklaard dat zij een paar dagen voor de moord heeft gezegd dat B. het slachtoffer zou neerschieten.

Belastend

Ook de afgetapte telefoongesprekken tussen Charrity en B. zijn zeer belastend voor het meisje. Maar volgens de verdediging heeft Charrity niets met de schietpartij te maken.

Zij was op dat moment niet eens in Amersfoort, benadrukten de advocaten. De verklaringen van die klasgenoten zouden volgens een geheugendeskundige niet betrouwbaar zijn.

Bedreigd

De advocaten voerden aan dat B. al maandenlang bedreigd werd door een groepje vrienden van het slachtoffer. Volgens een psychiater heeft B. door die bedreigingen posttraumatische stresstoornis opgelopen, waardoor hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar is.

Toen hij de jongens weer tegenkwam in de stad werd hij zo bang dat hij het wapen gebruikte toen hij werd aangevallen. Dat kon hem volgens zijn advocaten niet worden toegerekend. Ze vroegen vrijspraak.