AMSTERDAM - De politie heeft een vriendin van de dinsdagmorgen dood aangetroffen voormalig advocaat Bram Zeegers aangehouden in het kader van het onderzoek naar zijn dood.

Zij bevond zich in de woning op het moment dat de politie het pand binnenkwam aan de De Lairessestraat in Amsterdam-Zuid. De vrouw was nauwelijks aanspreekbaar en is overgebracht naar een ziekenhuis. Inmiddels is de politie in gesprek met haar.

Dat zei Olivier Dutilh, chef van de afdeling zware criminaliteit bij de politie Amsterdam-Amstelland, dinsdag tijdens een persconferentie. Rond 03.15 uur troffen agenten de 58-jarige Zeegers onwel aan in bad, nadat een vrouw een melding had gedaan bij 112.

Personeel van twee ambulances en de brandweer probeerde zijn leven nog te redden, maar de hulp mocht niet meer baten.

De politie sluit over de doodsoorzaak van de voormalig advocaat nog niets uit, ook niet dat hij slachtoffer van een misdrijf is. Dutilh: "We houden met alle scenario's rekening."

Sectie

Het lichaam zal worden overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Rijswijk waar sectie gaat plaatsvinden. Ook zal het NFI kijken of er onder andere giftige stoffen in zijn lichaam zitten. Pas daarna denkt de politie dat ze iets concreets over de doodsoorzaak van Zeegers kan zeggen.


Foto: Pjotr | Vriendin van Bram Zeegers wordt aangehouden

Gezien de rol van de man als getuige in het proces tegen 'topcrimineel' Willem Holleeder heeft de politie in Amsterdam de Dienst Regionale Recherche direct een onderzoek laten starten. Dutilh verwacht dat het sporenonderzoek in de woning waar Zeegers werd gevonden, nog zeker de hele dag gaat duren. Het slachtoffer is rond 12.15 uur uit de woning gehaald.

Dreigingsanalyse

De voormalig advocaat werd de afgelopen tijd beveiligd op basis van een dreigingsanalyse die hij als getuige kreeg. Over de mate van beveiliging doen politie en justitie geen mededelingen.

De melding bij 112 was volgens Dutilh "kennelijk afkomstig" uit de woning waar Zeegers werd aangetroffen. De vrouw die alarm sloeg, had echter een verkeerd huisnummer aan de politie doorgegeven. Agenten kregen door dat het een ander pand betrof, waar niet werd opengedaan. De politie heeft toen de deur tot de woning geforceerd. Behalve Zeegers en de vriendin was er niemand in het pand aanwezig.