ERMELO - Inwoners van Ermelo wordt aangeraden tuinen en terreinen af te zetten met schrikdraad en hekwerken. De wilde zwijnen in de omgeving bezoeken steeds vaker bermen en tuinen op zoek naar voedsel, meldde de gemeente dinsdag.

"Een stroomdraad op de juiste hoogte kan ook op veel campings veel schade voorkomen," zei gemeentelijk bosbeheerder Henk Jan Zwart. Ook op de weg zorgt de grotere populatie zwijnen voor overlast.

Nu al hebben in Ermelo en omgeving meer aanrijdingen met wilde varkens plaatsgevonden dan in heel 2006. Het gaat om honderden beesten die met name 's avonds en 's nachts worden aangereden.

Beschoten

De gemeente heeft de Stichting Groennetwerk Veluwe gevraagd om de dieren schrik aan te jagen op de plaatsen waar hun aanwezigheid ongewenst is. De dieren worden beschenen met sterke lantaarns of beschoten.

Verwacht wordt dat de wilde zwijnen zich dan terugtrekken in de bossen en zich niet meer op de wegen laten zien.

Drijfjacht

De provincie Gelderland maakte vorige maand bekend de drukjacht op wilde zwijnen op de Veluwe weer toe te staan. Dit vanwege de explosieve groei van het aantal wilde zwijnen in het natuurgebied. In Nederland is drijfjacht op wild sinds 2001 verboden.