DEN HAAG - Een extreem drukke ochtendspits zorgde dinsdagochtend voor files in heel Nederland. Op het hoogtepunt van de files stond er rond 08.30 uur 445 kilometer aan opstoppingen, liet de ANWB dinsdag weten.

"Voor redelijk weer is dit heel uitzonderlijk. Meestal hebben zoveel files een aanwijsbare oorzaak, zoals het weer. Maar dat was nu niet het geval", aldus een woordvoerster van de ANWB.

Volgens de ANWB was de drukte rond Utrecht opmerkelijk. "Het was een puinhoop." Rond 07.00 uur vond een ongeval plaats met zes auto's en een busje op de A2 ter hoogte van Oog in Al . Daardoor waren twee rijstroken op deze weg richting Amsterdam afgesloten. Ook was een spitsstrook bij Everdingen dicht voor verkeer. Deze strook werd gebruikt door de hulpdiensten.

Stil

Vanuit Den Bosch nam de filelengte op de A2 toe. Daardoor kwam het verkeer op de A27 eveneens in de problemen. "Vanaf alle kanten naar Utrecht stond er meer dan 30 kilometer file. Het verkeer stond echt helemaal stil", aldus de woordvoerster.

Zo stond rond 08.30 uur op de A2 Den Bosch richting Amsterdam tussen afrit Kerkdriel en Oog in Al een file van 40 kilometer. Op de A27 Breda richting Utrecht tussen knooppunt Gorinchem en knooppunt Lunetten stond rond dat tijdstip een file van 22 kilometer. Volgens de ANWB leverde dit voor de automobilisten een vertraging op van minimaal een uur.

Zuiden

Niet alleen rond Utrecht was het druk, ook in het zuiden stonden files op de A58 Eindhoven richting Breda. Om 09.30 uur stond hier tussen Gilze en Moergestel een file van 14 kilometer, waarbij de filelengte op dat moment nog toenam. Rond 11.00 uur waren alle files in het land opgelost.