AMSTERDAM - Bram Zeegers, voormalig advocaat, is dinsdagochtend dood gevonden in zijn woning in Amsterdam. De omstreden oud-advocaat was een getuige in het proces tegen Willem Holleeder.

Zeegers verklaarde vorige week maandag in de rechtszaal dat de in 2004 vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra hem vertelde dat hij werd afgeperst. Hij is dinsdag onder verdachte omstandigheden omgekomen. De recherche is een onderzoek begonnen.

De 58-jarige Zeegers werd bekend door zijn zogeheten achterbankgesprekken met Endstra, van wie hij jarenlang vertrouwensman was. Naar eigen zeggen was hij er bij toen Holleeder Endstra afperste.

Zeegers heeft in het vooronderzoek vijftien uitvoerige verklaringen afgelegd.


Foto: Robby Hiel | Het huis van Zeegers

Starreporter.nl heeft beelden van de overleden Zeegers. De opnames zijn gemaakt bij de begrafenis van Willem Endstra.

De advocaat van Bram Zeegers, Jurjen Pen, weet nog niet wat er precies is gebeurd met zijn cliënt. Ook over de doodsoorzaak kan hij geen zinnig woord zeggen, zo zei hij dinsdagochtend.

Openbaar Ministerie

De plotselinge dood van de kroongetuige doet niets af aan zijn verklaringen, meent het Openbaar Ministerie. "Zeegers heeft een reeks verklaringen afgelegd en is uitgebreid ter zitting gehoord", aldus een woordvoerder van het landelijk parket dinsdag. "Zijn dood verandert niets aan de inhoud van die verklaringen."

CDA

Het CDA vindt het "niet zinvol" om nu een politieke reactie te geven op de dood. "Dit is een zaak van justitie. Die moet het onderzoeken", zei Tweede Kamerlid Sybrand van Haersma Buma van die fractie dinsdag.

Het heeft volgens hem geen zin te speculeren over de doodsoorzaak en mogelijke toedracht of politieke uitspraken te doen over wat er verder moet gebeuren.

Justitiewoordvoerder Aleid Wolfsen van de PvdA wil wachten tot de politie meer informatie geeft over de zaak, voordat hij inhoudelijk reageert.

Proces

Inmiddels is het proces tegen Holleeder en medeverdachten dinsdag weer voortgezet. Voorzitter Rino Verpalen van de rechtbank maakte kort melding van het overlijden van getuige Zeegers. Verder ging hij er niet op in.

Geen verband

"Volstrekt idioot" noemt de advocaat van Willem Holleeder, Jan-Hein Kuijpers, iedere suggestie dat Holleeder iets te maken zou hebben met de plotselinge dood van Zeegers. De ex-advocaat was betrokken in het proces tegen Holleeder als getuige. "En dat is alles wat je van hem kunt zeggen. Hij was in dit proces betrokken."