HAARLEM - In de Grote Kerk in Haarlem begint vrijdag rond .30 uur de herdenkingsdienst voor de 45-jarige R. Knipper. Hij was een van de drie brandweermannen die zondagavond om het leven kwamen door de brand in de Haarlemse Koningkerk.

Omstreeks 14.00 uur wordt het lichaam van Knipper begraven in Bloemendaal. Brandweermensen uit het hele land zijn naar Haarlem gekomen om de plechtigheid bij te wonen.

Zaterdag volgen de begrafenissen van de 48-jarige D. van Kooten en de 47-jarige B. Hannenberg. De drie omgekomen brandweermannen worden met korpseer begraven. Hun kist wordt bedekt met de rode brandweervlag. Brandweerlieden en politiemensen zijn in uitgaansuniform aanwezig. Het karakter van de plechtigheid is sober en respectvol.

De politie heeft speciale verkeersmaatregelen genomen om de te verwachte drukte in goede banen te leiden. Bij de begrafenissen worden 1500 tot 1600 mensen verwacht.

Verslagenheid

De dood van de drie brandweermannen heeft grote verslagenheid teweeg gebracht bij het Haarlemse brandweerkorps. "De stemming is nog steeds heel bedrukt", aldus plaatsvervangend brandweercommandant C. Haver. "Het is een onwezenlijke, matte sfeer. Er zijn heel veel vragen en geen antwoorden." De Haarlemse brandweermensen spreken veel met elkaar over het verlies. "We hebben steun aan elkaar." Bovendien is er professionele hulp aanwezig op de kazerne.

Brandweerlieden uit Zaanstreek-Waterland en Amsterdam zijn sinds donderdagochtend aan het werk in de brandweerkazerne van Haarlem. Daar nemen zij tot zondagochtend de brandweerzorg waar. Op die manier kunnen Haarlemse brandweermensen op adem komen en de uitvaart van hun omgekomen collega's bijwonen.