DEN HAAG - Koningin Beatrix heeft maandagavond op Paleis Noordeinde in Den Haag uitgebreid de loftrompet gestoken over het hedendaagse Duitsland. Ze deed dat in haar rede tijdens het diner ter gelegenheid van het staatsbezoek van de Duitse president Horst Köhler.

De vorstin herinnerde aan het recente EU-voorzitterschap van Duitsland: "Door uw optreden bent u er in geslaagd de lidstaten weer uitzicht te bieden op een verdere, evenwichtige ontwikkeling, die vertrouwen geeft in de toekomst van de Unie. De Bondsrepubliek heeft daarmee met overtuiging de rol vervuld die een groot, centraal gelegen land van nature toevalt. Economisch en geografisch - en psychologisch - ligt Uw land immers in het hart van Europa. Het is in ons aller belang dat dit hart ook klópt voor Europa."

Integratie

Alleen met die herwonnen kracht zal de Unie de grote, grensoverschrijdende problemen waarmee wij worden geconfronteerd, kunnen aanpakken, constateerde Beatrix. "Wij kunnen daar het vraagstuk van de integratie van minderheden aan toevoegen. Onze landen moeten zich blijven inspannen om de opname van nieuwe bevolkingsgroepen hand in hand te laten gaan met openheid en respect voor onderlinge verschillen. Een realistische aanpak is hierbij noodzakelijk."

Duurzaamheid

Verder prees ze onze buren onder meer om hun 'toonaangevende' rol in de strijd tegen de armoede in de wereld en om hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid. "Uw land besteedt veel aandacht en geld aan de ontwikkeling én de toepassing van nieuwe technologieën die van wind, waterstof en zonlicht nieuwe, schone energiebronnen maken. Dankzij een sterk stimulerend beleid is de Bondsrepubliek in dit opzicht een voorloper in Europa."

Duits staatsbezoek