TEHERAN - Op de Universiteit van Teheran is maandag een zeldzaam protest gehouden tegen de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad. Dat meldde de BBC.

Het was voor het eerst in vele maanden dat opponenten van de regering zich in het openbaar lieten horen. Ze riepen "dood aan de dictator" en vergeleken Ahmadinejad met de Chileense dictator Augusto Pinochet. Ook riepen zij om de vrijlating van drie studenten die in mei zijn opgepakt om zij de islam in hun geschriften zouden hebben beledigd.

De president was voor een toespraak op de campus. Enkele honderden voor- en tegenstanders van de ultraconservatieve Ahmadinejad verzamelden zich voor het gebouw waar hij sprak. Het kwam daarbij tot enkele schermutselingen.

Traangas

De politie zette traangas in om te voorkomen dat demonstranten de zaal binnendrongen waar de president zijn rede hield. Nadat Ahmadinejad de universiteit had verlaten, ging de protesterende menigte uiteen.

Ahmadinejad werd in december vorig jaar ook geconfronteerd met demonstrerende studenten. Dat gebeurde tijdens een bezoek aan de Amir Kabir Technische Universiteit. Ook toen maakten de studenten de president uit voor dictator en staken ze zijn portret in brand.