LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de moord op Marianne Vaatstra opnieuw onderzoeken. Onder leiding van advocaat-generaal Ietje Vermeulen van het OM zijn tien rechercheurs begonnen met het doornemen van het dossier van de onopgeloste moordzaak van acht jaar geleden om te kijken of er nog meer onderzoek nodig is.

Dat bevestigde persofficier van justitie Henk Mous maandagavond.

De 16-jarige Vaatstra uit het Friese Zwaagwesteinde werd in 1999 in de nacht na Koninginnedag bij Veenklooster verkracht en vermoord. De moord op het meisje is een van de meeste beladen onopgeloste delicten in Nederland. Mede daarom steekt het OM opnieuw tijd en geld in de zaak.

Dossier

De tien rechercheurs zijn vorige week begonnen met het doornemen van het omvangrijke dossier. Naar verwachting zijn ze daarmee in januari klaar.

Het OM heeft bewust rechercheurs op de zaak gezet die niet eerder betrokken zijn geweest bij het onderzoek. "Dan kunnen ze met een frisse blik naar het dossier kijken", aldus Mous. "Ze gaan alles op een rijtje zetten en dan kijken we of dat tot aanbevelingen leidt. Pas als dat zo is, gaan we aan nieuwe opsporing doen. Maar het kan ook zijn dat ze zeggen dat er niets meer te onderzoeken valt", stelt Mous.