DRIEBERGEN - De spoorwegpolitie heeft maandag drie mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij koperdiefstal langs het spoor. Dat heeft het Korps landelijke politiediensten (KLPD) gemeld.

De drie, een 40-jarige man en een 41-jarige vrouw uit Barendrecht en een 39-jarige Rotterdammer, worden verdacht van witwassen, heling en valsheid in geschrifte.

Ze zouden gestolen koper hebben opgekocht en met winst hebben doorverkocht. Om hoeveel koper het gaat, kan de politie in verband met het onderzoek niet zeggen.

Schroothandel

De arrestaties vloeiden voort uit een eerder dit jaar begonnen onderzoek naar koperdiefstal langs het spoor. Dat leidde naar een schroothandel in Rotterdam.

In het bedrijf en in een woonhuis in Barendrecht deed de politie op 3 juli een inval. Daarbij werden administratie, computers, auto's, een boot en een grote hoeveelheid contant geld in beslag genomen.

Andere metalen

Uit het onderzoek bleek verder de schroothandel niet alleen in gestolen spoorkoper handelde, maar ook in andere metalen als aluminium en titanium. De politie vond ook aanwijzingen voor diefstal van en uit vrachtwagens.

Sinds de prijs van koper is gestegen, neemt ook het aantal diefstallen van het metaal toe. Langs de spoorwegen was in de periode juni 2006 tot en met mei 2007 227 keer sprake van koperdiefstal.