AMSTERDAM - De rechtbank heeft maandag bepaald dat een anonieme getuige, aangedragen door Willem Holleeder en zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers, gehoord mag worden. Anders dan Kuijpers wenste, zal verhoor niet door de rechter-commissaris worden gedaan, maar door de rechtbank zelf.

Het is nog niet bekend of het verhoor achter gesloten deuren zal plaatsvinden. Een andere mogelijkheid is dat de getuige vermomd en met stemvervormer zijn verklaring komt afleggen.

Getuige

De rechtbank besteedde maandag een groot deel van de dag aan de verwikkelingen rond deze getuige. Het enige dat over de man bekend is, is dat hij een bekende is in het criminele milieu.

Holleeder wil aan de hand van zijn getuigenis aantonen dat Willem Endstra, een van de vermeende afpersingsslachtoffers van Holleeder, onbetrouwbaar was.

Achterbankgesprekken

Het relaas dat Willem Endstra, doodgeschoten in 2004, over de misdadige praktijken van Holleeder aan de politie deed - de zogeheten achterbankgesprekken - vormt het hart van de zaak die het Openbaar Ministerie tegen Holleeder en zijn medeverdachten heeft gebouwd.

Holleeder heeft er alle belang bij om afbreuk te doen aan Endstra's betrouwbaarheid. Eerder poogde hij dit te doen aan de hand van geheime opnamen van gesprekken die Endstra in de keuken van zijn kantoor voerde, de zogeheten Keukentapes.

Uitzonderlijk

Het is uitzonderlijk dat een verdachte en zijn advocaat een anonieme getuige opvoeren. Doorgaans is dit voorbehouden aan justitie, die sommige getuigen moet beschermen tegen wraakzuchtige verdachten. Het is niet duidelijk uit welke hoek de getuige van Holleeder gevaar te duchten zou hebben.

Dit is maandag door de advocaat van de getuige, Arthur van der Biezen, achter gesloten deuren uiteengezet. Het is nog niet bekend wanneer de anonieme getuige zijn opwachting zal maken in de zittingszaal van de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.