BRUSSEL - De NAVO gaat meer videobeelden verspreiden van operaties in Afghanistan en van misdaden gepleegd door de Taliban. De Nederlandse militairen in Uruzgan namen daarop vorige week al een voorschot met het vrijgeven van zestien minuten aan beeldmateriaal over een gevechtsactie.

NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer hoopt met dergelijke beelden de bevolking van de 37 landen die meedoen aan de internationale troepenmacht ISAF beter te kunnen uitleggen wat de ISAF-militairen in Afghanistan doen en waarom.

De Nederlandse NAVO-baas betoogde dat tijdens een bijeenkomst over publieksvoorlichting in Kopenhagen.

Uitzenden

Volgens De Hoop Scheffer bevindt de NAVO zich wat betreft publieksvoorlichting middels video nog "in het stenen tijdperk". De NAVO heeft geen mogelijkheden voor het opnemen en uitzenden van militaire acties.

Ook is het bondgenootschap te traag in het weerleggen van beweringen van de Taliban dat bij een NAVO-actie veel burgerslachtoffers zijn gevallen, aldus De Hoop Scheffer.

Journalisten

Voordat militaire onderzoekers een verslag hebben gemaakt over een incident zijn er al snel een paar dagen verstreken. "Tegen die tijd hebben we de strijd in de media totaal verloren", aldus De Hoop Scheffer. Hij wil daarom snelle teams inzetten die mogelijk met journalisten onmiddellijk naar de plek van het incident vliegen of rijden.

Ook wil hij sneller beelden vrijgeven die nu nog vaak als 'geclassificeerd' binnenshuis worden gehouden.

Als voorbeeld noemde hij een video waarop te zien is hoe een man door een menigte van vrouwen en kinderen loopt met een automatisch geweer en, vlak voor hij daarmee op NAVO-militairen begint te vuren, zich als vrouw verkleedt door een boerka over zijn hoofd te trekken.