WASHINGTON - Logistieke problemen en de ongebruikelijke strijdwijze van de Iraki's leiden er waarschijnlijk toe dat de oorlog in Irak langer gaat duren dan vele militaire strategen hebben voorspeld. Dat heeft de commandant van de Amerikaanse landstrijdkrachten in Irak, luitenant-generaal William Wallace, vrijdag in de krant Washington Post gezegd.

"De vijand tegen wie we vechten, verschilt van degene op wie we ons hadden voorbereid", aldus Wallace. De Iraakse regering is bereid zelfmoordaanslagen te plegen op de Amerikanen en Engelsen en zet de bevolking onder druk om verzet tegen de militairen van de coalitie te plegen. "Ik ben verbijsterd over de onmenselijkheid van dit alles", aldus Wallace.

Volgens meldingen van de inlichtingendiensten delen aanhangers van Saddam Hussein wapens uit onder de bevolking en dwingen zij mensen te vechten, soms door te dreigen met ernstige consequenties voor hun familie als zij weigeren. Wallace noemt de aanvallen van de Iraki's soms bizar. Als voorbeeld wijst hij op Irakezen die met vrachtwagens en lichte tanks de uiterst moderne tanks van de Amerikanen aanvallen.

Bronnen binnen het leger zeggen dat er bezorgdheid bestaat over de grote kloof tussen de militairen die ten westen van de Eufraat oprukken en de mariniers aan de andere kant van de rivier. Die rukken op langs de weg naar al-Kut. De regering in Washington is van plan extra militairen naar Irak te sturen maar het zal weken duren voordat de gevechtskracht van de Britten en Amerikanen is versterkt.