MOSKOU - De moordenaar van de Russische journaliste Anna Politkovskaya is bekend bij de autoriteiten, maar is nog niet in staat van beschuldiging gesteld.

Dit zei de hoofdonderzoeker in de zaak Petros Garibyan maandag in Novaya Gazeta, een onafhankelijk tijdschrift waarvoor Politkovskaya schreef.

"We werken nu aan de tussenpersonen en degenen die erachter zitten", aldus Garibyan. Politkovskaya werd op 7 oktober vorig jaar in Moskou doodgeschoten in de lift van het appartementencomplex waar ze woonde.

De 48 jaar geworden verslaggeefster was een bekend tegenstander van het bewind van president Vladimir Poetin en volgde het conflict in Tsjetsjenië op de voet.

Arrestaties

Eind augustus arresteerde justitie elf mensen, maar volgens Garibyan zit de hoofdverdachte daar niet bij. Velen verdenken de Russische veiligheidsdienst of andere officiële diensten ervan achter de moord te zitten.

Mensenrechtenactivisten organiseerden afgelopen vrijdag, een jaar na de moord, in steden in diverse landen evenementen ter nagedachtenis aan de journaliste.

Foto

Novaya Gazeta publiceerde een wazige foto van de vermoedelijke dader, gekleed in een donkere jas en met een hoed op. De afbeelding is afkomstig van een beveiligingscamera die vlakbij de woning van Politkovskaya hing. Deze registreerde de man een minuut voordat hij de trekker overhaalde.