SYDNEY/LASHKAR GAH - Een Australische militair van de door de NAVO geleide vredesmacht ISAF is maandag gedood door een aanslag met een bermbom in de Afghaanse provincie Uruzgan.

Dat is volgens het Australische persbureau AAP bevestigd door het Australische ministerie van Defensie.

Gewond

Er is ook een Australiër gewond geraakt. Het ministerie sprak van de eerste Australische dode bij gevechtshandelingen in 'de oorlog tegen het terrorisme' waar de strijd in Afghanistan volgens het ministerie onder valt.

Australië is een bondgenoot van het eerste uur van president George Bush bij de Amerikaanse acties in Afghanistan en Irak. Het land heeft sinds 2001 troepen in beide landen.

Er zijn 1500 Australische militairen in Irak en circa 970 militairen in Afghanistan. Onder hen zijn commando's die op speciale lange missies gaan om voormannen van de Taliban op te sporen en uit te schakelen. Australiërs zijn bij Nederlandse ISAF-troepen in Uruzgan gelegerd.

Uruzgan ligt in het zuiden van Afghanistan. Daar zijn militairen actief uit verscheidene landen zoals Australië, Canada, Groot-Brittannië, Nederland en de Verenigde Staten. Zij helpen de Afghaanse regering een staatsapparaat op te zetten. De vorige heersers over het land, de extremistische Taliban, willen dat met geweld voorkomen.

Ze slaan vooral in het zuiden toe en maken steeds vaker gebruik van zelfmoordaanslagen en geïmproviseerde explosieven langs paden en wegen.