LONDEN/BAGDAD/WASHINGTON - De Verenigde Staten verdubbelen hun troepenmacht in Irak tot meer dan 200.000 soldaten. Dat hebben Amerikaanse regeringsfunctionarissen vrijdag gezegd. De commandant van de Amerikaanse landstrijdkrachten in Irak heeft voorspeld dat de oorlog wel eens lang kan gaan duren.

Bekijk video

Logistieke problemen en de ongebruikelijke strijdwijze van de Iraki's leiden er waarschijnlijk toe dat de oorlog in Irak langer gaat duren dan vele militaire strategen hebben voorspeld. De commandant van de Amerikaanse landstrijdkrachten in Irak, luitenant-generaal William Wallace, zei dat vrijdag in de krant Washington Post.

Eerder vrijdag werd al bekend dat de VS hun troepenmacht gaan verdubbelen. Meer dan 55.000 soldaten (waaronder infanterie en cavalerie) vertrekken de komende dagen naar het gebied. In april komen er nog eens tienduizenden bij, vooral bewapende divisies. Duizenden van de extra troepen zullen Irak vanuit Koeweit binnengaan. De VS hebben nu 90.000 soldaten in Irak.

Bagdad

Bagdad heeft gezegd dat de Britten en Amerikanen binnen vijf tot tien dagen de stad zullen omsingelen. Defensieminister Sultan Hashim Ahmed zei dat de soldaten dan wel straat voor straat moeten veroveren. Bagdad is in de nacht van donderdag op vrijdag weer zwaar gebombardeerd. Regeringsgebouwen waren het doel.

Eén van de explosies was volgens verslaggevers de zwaarste sinds het begin van de oorlog. Het Pentagon zag zich daarna genoodzaakt te ontkennen dat het om een MOAB-superbom van 10.000 kilo ging.

Doelen

Volgens de VS zijn onder meer een paleis van Saddam Hussein en een belangrijk communicatiecentrum getroffen. De bombardementen op Bagdad gingen vrijdagochtend door. De geallieerde troepen naderen de hoofdstad vanuit het zuiden. De geallieerden willen de aanval ook gaan inzetten vanuit het noorden van Irak. De hevige zandstormen zijn geluwd.

Irak heeft ontkend dat Britse soldaten zijn geëxecuteerd. De Britse premier Blair had Bagdad daarvan beschuldigd. De twee, sinds zondag vermist in het zuiden van Irak, zouden krijgsgevangen zijn gemaakt. De Iraakse tv had beelden getoond van twee dode Britse soldaten.

Vermist

Na felle gevechten in de omgeving van de Zuid-Iraakse stad Nasiriya worden twaalf Amerikaanse soldaten vermist. In de strijd tegen eenheden van de Iraakse strijdkrachten bij de stad raakten het afgelopen etmaal veertien Amerikanen gewond, aldus CNN.

Vluchtelingen

In de zwaar bevochten steden Nasiriya en Basra ontvluchtten honderden Iraakse burgers hun huizen. Om de bevolking te helpen, stemt de Veiligheidsraad van de VN vrijdag over een resolutie die de hervatting van het olie-voor-voedsel-programma mogelijk maakt. Dat zei de Duitse VN-ambassadeur Günter Pleuger donderdag. Met dat programma kan Irak onder VN-toezicht zijn olie verkopen voor voedsel, medicijnen en andere hulpmiddelen.

Pleuger verwacht dat alle vijftien lidstaten van de Veiligheidsraad de resolutie steunen. De VN vragen regeringen over de hele wereld om in totaal 2 miljard euro, voor noodhulp aan Irak. Inmiddels is ook het Britse schip Sir Galahad, met 600 ton voedsel en water voor de Iraakse bevolking, de zuidelijke havenstad Umm Qasr genaderd.

De Britse premier Blair en de Amerikaanse president Bush hebben donderdag na hun ontmoeting in Washington gezegd dat beide landen vastberaden zijn het Iraakse volk te bevrijden, hoe lang dat ook zal duren.

Geen snelle oorlog

Dat het geen snelle oorlog wordt, daar lijken velen inmiddels van overtuigd. De Turkse weigering om Amerikaanse troepen toe te laten, rekt de aanval bovendien. Dat zei de Amerikaanse onderminister van Defensie Wolfowitz donderdag.

Volgens hem heeft Turkije een "grote vergissing" gemaakt. "Er is geen twijfel over dat het eind van de oorlog dichterbij zou zijn, als we nu een Amerikaanse gewapende macht in het noorden van Irak hadden gehad."