ROTTERDAM - De inhoudelijke behandeling van de zaak van het 'Maasmeisje' Gessica heeft eind november plaats. De rechtbank in Rotterdam heeft er drie dagen voor uit getrokken. De verdachte, de 47-jarige vader van het meisje Antonio G. moet van de rechtbank bij de zitting verschijnen. Tot nu toe is G. maar bij een pro-formazitting aanwezig geweest.

De man staat terecht voor de dood van zijn 12-jarige dochter Gessica, die vorig jaar zomer in delen werd teruggevonden in de Maas. Haar vader is er psychisch slecht aan toe. Begin dit jaar ondernam hij een zelfmoordpoging.

Suïcidaal

Haar vader is er psychisch slecht aan toe. Begin dit jaar ondernam hij een zelfmoordpoging. Volgens zijn advocaat Casper Jongsma kan de man een confrontatie met de details van de moordzaak niet aan en zal hij opnieuw suïcidaal kunnen worden. Jongsma vroeg daarom maandag om clementie van de rechter, maar die vindt dat G. 26, 27 en 29 november aanwezig moet zijn.

In de aanloop naar de drie zittingsdagen moet nog een getuigedeskundige worden gehoord. Het gaat om forensisch toxicoloog en farmacoloog D. Uges. De hoogleraar moet uitsluitsel geven over het antipsychotische middel Sipralexa dat in het bloed van Gessica is aangetroffen.

Fataal

Volgens raadsman Jongsma had haar vader een groot assortiment medicijnen tegen allerlei geestesziekten in huis. Mogelijk dat Gessica ook iets daarvan heeft ingenomen. De vraag is of de inname van sipralexa in combinatie met andere middelen Gessica fataal is geworden.

G. kan zich niets herinneren van de periode rond het overlijden van zijn dochter. Enkele maanden voor haar verdwijning kreeg G. volgens Jongsma het middel Ritalin tegen ADHD voorgeschreven, waardoor zijn geestelijke klachten verergerden. Het kan zijn dat de verdachte sterk verminderd toerekeningsvatbaar is geweest.