VOORBURG - In de vier grote steden vestigen zich steeds meer twintigers. Zij gaan erheen voor opleiding of werk. De studenten en starters nemen de plaats in van migranten, die naar het buitenland vertrekken.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde maandag dat daarmee een eind is gekomen aan de jarenlange ontwikkeling dat veel immigranten zich in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht vestigden, terwijl veel mensen de stad verlieten om ergens anders in Nederland te gaan wonen.

Sinds 2000 is het aantal mensen dat uit het buitenland naar de grote steden komt, langzaam afgenomen. Daarbij vertrekken sinds 2005 wel veel meer mensen uit de grote steden naar het buitenland.

Leidsche Rijn

Het aantal verhuizingen vanuit de vier steden naar andere Nederlandse gemeenten is de laatste jaren vrij constant, maar andersom is juist een stijgende lijn te zien. Dat komt volgens het CBS onder andere door de aanleg van nieuwbouwwijken als Leidsche Rijn in Utrecht en Leidschenveen in Den Haag.

Daar waar twintigers komen, zijn het vaak dertigers die gaan. De dertigers verkassen meestal nadat ze kinderen hebben gekregen.