AMSTERDAM - Bij een aanvaring tussen twee boten op het Noordzeekanaal in Amsterdam zijn maandagochtend drie zwaargewonden gevallen. Vier anderen raakten lichtgewond, maakte de brandweer bekend.

Een vaartuig van de Koninklijke Marechaussee (KMAR) en een draagvleugelboot van vervoerbedrijf Connexxion botsten rond 8.15 uur ter hoogte van de Sicilieweg door nog onbekende oorzaak tegen elkaar. De boot van Connexxion voer op en neer tussen Amsterdam en Velsen en had naast de schipper ook 33 passagiers aan boord. Op het KMAR-vaartuig bevonden zich twee opvarenden.

Drie zwaargewonden zaten op de boot van Connexxion. Onder hen zijn de drie personen die er ernstig aan toe zijn en hebben ondermeer botbreuken en rugletsel opgelopen. De kapitein van het marechausseevaartuig raakte ook gewond. Twee anderen kregen later aan wal hartproblemen

Hulpdiensten

De hulpdiensten hebben alle opvarenden van boord gehaald. Degenen die niet naar het ziekenhuis hoefden, worden opgevangen in de kantine van een bedrijf in een van de havens langs het Noordzeekanaal.

De boot van Connexxion raakte flink beschadigd, aldus een woordvoerster van de brandweer. Het vaartuig heeft onder meer een gat in de romp, waardoor flink wat water naar binnen liep. De boot van de KMAR liep lichte schade op.

2003

In 2003 was ook al een draagvleugelboot van de door Connexxion verzorgde sneldienst Amsterdam-Velsen betrokken bij een ernstig ongeval op het Noordzeekanaal. Daarbij vielen twintig gewonden. Het vaartuig botste tegen een betonnen kademuur in het westelijk havengebied van Amsterdam.

Justitie stelde toen dat Connexxion en de kapitein blaam troffen. Zij zouden onvoldoende voorzorgsmaatregelen hebben genomen om de veiligheid van de passagiers en de bemanning te garanderen. Het kwam echter niet tot strafvervolging, omdat het bedrijf en de schipper een schikking troffen met het Openbaar Ministerie.