SREBRENICA - Onderzoekers hebben in Bosnië een massagraf ontdekt waarin mogelijk meer dan zeshonderd Bosnische moslims liggen begraven. Het gaat om slachtoffers van de massamoord op mannen na de val van de enclave Srebrenica in 1995. Dat meldt de Britse krant The Times vrijdag.

Het gaat mogelijk om het grootste massagraf dat tot nu toe in die regio is gevonden. Het graf ligt in dichtbegroeid bosgebied vlakbij het plaatsje Crni Vrh, ongeveer 10 kilometer van de stad Zvornik, en is aan drie kanten omsloten door mijnvelden. Het gaat om Bosnisch-Servisch gebied.

De nieuwe vondst komt op het moment dat zeshonderd andere slachtoffers van de Bosnische Serviërs worden herbegraven. Dat gebeurt maandag in Potocari, vlakbij Srebrenica.

De Bosnische Serviërs hebben na inname van de moslim-enclave, die werd bewaakt door Nederlandse troepen, ongeveer achtduizend mannen en jongens omgebracht. De afgelopen jaren zijn vele massagraven ontdekt, onder meer in het gebied waar nu het nieuwste graf ligt. Slechts een klein aantal stoffelijke overschotten kon worden geïdentificeerd.

Het duurt ongeveer twee tot drie maanden om het graf bloot te leggen. "Pas dan zal de exacte omvang duidelijk zijn. Maar we hebben nu al aanwijzingen dat dit een hele grote is", aldus Jenny Ranson van de Internationale Commissie voor Vermiste Personen. De informatie over het graf komt naar verluidt van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Het graf zou al bekend zijn sinds november maar de gegevens zijn nu pas naar buiten gebracht.