AMSTERDAM - Het inruilen van een oude dieselauto moet beloond worden met een bonus van 1500 euro. Dat is één van de plannen die de VVD-fractie in de Amsterdamse gemeenteraad zondag heeft gepresenteerd om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren.

De partij komt met de suggesties als alternatief voor de plannen van wethouder Herrema. Deze wil het parkeertarief binnen de ring A10 fors verhogen.

Openbaar vervoer

Naast de premieregel wil de VVD ook in gesprek met Amsterdamse bedrijven om het gebruik van openbaar vervoer onder werknemers te stimuleren. Ook zou er een systeem moeten komen waarbij vervuilende vrachtwagens sneller groen licht krijgen.

"De voorgestelde parkeertariefverhoging is disproportioneel", aldus VVD-vicefractievoorzitter Robert Flos. "Deze plannen zetten veel kwaad bloed bij de Amsterdammers."

"De economische en sociale effecten zijn negatief, het leidt tegen alle beloftes van het college in tot een forse lastenverhoging en het is maar de vraag of de luchtkwaliteit erdoor verbetert."

Draagvlak

Het is volgens Flos van cruciaal belang dat de plannen op een breed draagvlak kunnen rekenen. "Harde anti-automaatregelen werken averechts en ondermijnen het draagvlak voor een betere luchtkwaliteit."

De VVD-fractie moet de plannen nog wel doorberekenen. Het definitieve rapport wordt naar verwachting eind oktober gepresenteerd.