PARAMARIBO - Voertuigen van het Amerikaanse leger zullen vanaf volgend jaar in de Surinaamse jungle worden getest. Dit is bekendgemaakt na het eendaagse bezoek van de Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, aan Suriname.

De Surinaamse president Ronald Venetiaan zegt dat het testen van Amerikaans legermaterieel in zijn land al geruime tijd punt van bespreking is met defensieautoriteiten van de VS. "Suriname wil eraan meewerken op basis van wederzijds voordeel", aldus Venetiaan.

Militaire basis

Gates ontkent dat de Verenigde Staten erop uit zijn een militaire basis in Suriname te vestigen. Hierover werd met het oog op zijn komst driftig gespeculeerd in Paramaribo. Amerika mag na 2009 geen gebruik meer maken van een legerbasis in Ecuador.

Tijdens zijn bezoek aan Suriname heeft de Amerikaanse defensieminister officieel de humanitaire missie van het marineschip Comfort beëindigd.

Het schip lag ongeveer een week voor de Surinaamse kust, nadat de bemanning in de afgelopen maanden twaalf landen in het Caribisch gebied en Latijns-Amerika had bezocht om medische hulp te verlenen.