SINT GENESIUS RODE - Ongeveer 350 Vlaamse nationalisten hebben zondag in een plaats bij Brussel Belgische vlaggen verbrand en opgeroepen tot onafhankelijkheid van het Franstalige Wallonië.

De demonstranten hielden een mars in Sint Genesius Rode, op de taalgrens. Het ligt in het Nederlandstalige Vlaanderen, maar 60 procent van de inwoners is Franstalig.

De mars was georganiseerd door Voorpost, een radicale Vlaamse beweging die voor splitsing van België is. De deelnemers, onder wie zeventien parlementsleden van het rechtse Vlaams Belang, droegen spandoeken met teksten als 'Dood aan België'.

Betoging

In Brussel vond tegelijk een betoging plaats voor behoud van België. Zo'n 150 Franstaligen en scouts droegen vele Belgische vlaggen door de straten.

"Ik vind dat het België-gevoel moet terugkomen, net als in 1830", zei een betoger. Hij doelde op de Belgische afscheiding van Nederland.

Spanningen

In België lopen de spanningen op omdat de kabinetsformatie al vier maanden niet echt op gang komt. De twee gemeenschappen (Vlamingen en Walen, er is ook een Duitstalige minderheid) kunnen het niet eens worden over een regering.

Een belangrijk twistpunt is hoeveel van de federale macht moet worden gedelegeerd aan de regio's. Vooral Vlaanderen wil meer regionale macht.

Yves Leterme

De kabinetsformatie leek vrijdag een nieuw begin te maken, met de herbenoemde formateur Yves Leterme. Maar zondag zorgde minister Karel De Gucht van het liberale Open VLD voor nieuwe conflicten tussen de onderhandelaars.

Op televisie zei De Gucht dat alle andere partijen water bij de wijn moeten voor een compromis, behalve zijn eigen partij.

In het federale België wonen ongeveer 10,5 miljoen mensen, waarvan 60 procent in het relatief rijke Vlaanderen, 3,5 miljoen in Wallonië en één miljoen in de overwegend Franstalige maar officieel tweetalige regio Brussel.