SCHOONHOVEN - Michiel Zonnevylle, voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen, vindt het 'jammer en curieus' dat prinses Máxima 'de Nederlandse identiteit' niet heeft gevonden.

Zonnevylle ziet de Nederlandse identiteit overal. Hij reageerde zaterdag tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van zijn bond, nu in Schoonhoven, op een inmiddels omstreden toespraak van de prinses, vorige week.

Hij haalde een krantenartikel aan waarin de auteur gewag maakte van 'Nederlanders, onder wie ook leden van Oranjeverenigingen, die het niet eens zijn met prinses Máxima, maar uit loyaliteit hun mond houden.'

Identiteit

Zonnevylle hield zijn mond niet: "Ik ben ervan overtuigd dat er wel degelijk een Nederlandse identiteit is. Het feit dat in ons land 16 tot 17 miljoen mensen dezelfde taal spreken, is daarvoor ook een aanwijzing."

"Maar kan men aan een aantal bijzondere momenten in ons land ook niet iets ontlenen? Zegt de uitbundige viering van Koninginnedag ook niet iets? De herdenking op 4 mei behoort ook tot de nationale identiteit. Waar ter wereld komt zoiets voor?"

"Waar komt het voor dat tienduizenden vrijwilligers zich inspannen om of kans zien door velerlei activiteiten miljoenen mensen de straat op te krijgen?", vervolgde Zonnevylle.

"Over Koninginnedag nog het volgende. Is dat niet het ultieme feest waarop Nederlanders zich, dankzij 'Oranje', verbonden voelen met hun land?"

"Ik heb het dan nog niet eens over specifieke regionale of lokale festiviteiten, zoals 3 oktober in Leiden, de Sunteklaosvieringen op de Waddeneilanden of de authentieke carnavalsvieringen in ons land."

Hij ziet ook een rol voor de Oranjeverenigingen om nieuwkomers deelgenoot te maken van wat ons bindt.

Verkeerd begrepen

Aan het slot van haar reis met prins Willem-Alexander door Slovenië, tijdens een op zulke reizen gebruikelijk persmoment met alle meegereisde verslaggevers, zei de prinses donderdag diep geraakt te zijn en zich verkeerd begrepen te voelen.

De Telegraaf citeerde Máxima vrijdag: "Je kunt Limburger of Amsterdammer zijn, koopman of dominee, Ajax- of Feyenoord-fan, protestant of katholiek, maar tenslotte voelen we ons allemaal Nederlander."

"Door die grote verscheidenheid zijn we onszelf gebleven en voel ik me thuis in Nederland. Op mijn opmerking over 'één koekje bij de thee' heb ik ook veel commentaar gehad. Maar het is mijn reactie op een cliché. Ik wilde juist mijn warme ontvangst in Nederland beschrijven."

Verdonk

Rita Verdonk, het onafhankelijke VVD Tweede Kamerlid, is net als de voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen weinig enthousiast over het verhaal van de prinses.

Verdonk stelde zaterdagavond in de actualiteitenrubriek NOVA dat Máxima het Nederlandse volk tekort heeft gedaan. De politica acht het kabinet verantwoordelijk. Ze sprak van een "zeer ondoordachte actie van het kabinet om zo'n actie goed te keuren."