BEIJING - Tyfoon Krosa heeft zondag het Chinese vasteland bereikt, maar nam daarna snel in kracht af. Dat meldden Chinese media.

De tyfoon kwam om 09.30 uur (Nederlandse tijd) aan land bij de dichtbevolkte provincies Zhejiang en Fujian in het zuidoosten van China. Krosa (Khmer voor kraanvogel) had toen nog windsnelheden tot 126 kilometer per uur.

Voor zover bekend heeft de tyfoon daar geen slachtoffers gemaakt. Inmiddels is Krosa gedegradeerd tot een tropische storm.

Uit voorzorg waren 1,4 miljoen mensen geëvacueerd en tienduizenden vissersschepen teruggeroepen naar de haven, nadat de tyfoon op Taiwan zeker zeven mensen het leven had gekost.

Toeristen

In China is het vakantietijd, waardoor vooral zaterdag veel toeristen moesten vertrekken van eilanden voor de kust. Meerdere toeristische evenementen werden geschrapt, aldus Chinese media.

Omdat Krosa in de metropool Shanghai voor problemen had kunnen zorgen, waren daar speciale draaiboeken uit de kast gehaald voor een goede doorgang van de Special Olympics, de Olympische Spelen voor mensen met een verstandelijke handicap.

Schade

Krosa had zaterdag het openbare leven in grote delen van Taiwan ontwricht. Bedrijven en instellingen bleven dicht, het openbaar vervoer lag grotendeels stil.

De schade is volgens Aziatische media aanzienlijk. In meer dan twee miljoen huishoudens viel de stroom uit.

De schade door tyfoon Lekima, die eerder huishield in Azië, wordt steeds duidelijker. De Vietnamese autoriteiten meldden zondag zeker 37 doden en vijftien vermisten. Meer dan 70.000 huizen zijn verwoest.