BERKHOUT - De Duik- en Demonteer Groep van de Koninklijke Marine heeft zondag bij Berkhout een Amerikaanse vliegtuigbom gedemonteerd.

De ruim tweehonderd omwonenden van 84 huizen mochten rond 12.30 uur weer terug naar hun woningen.

Bergingsoperatie

De bom, een zogeheten 500-ponder, lag in een weiland aan de Teding van Berkhoutweg in het Noord-Hollandse plaatsje.

De demontage maakt deel uit van een grootscheepse bergingsoperatie van twee bommenwerpers uit de Tweede Wereldoorlog. Volgens een woordvoerder heeft de ontmanteling ruim een uur geduurd.

De omwonenden moesten tijdens de bergingsoperatie hun woningen verlaten. Ze zijn opgevangen in de Koggehal.

Bij de ontmanteling is de bom ontdaan van het ontstekingsmechanische, waardoor het ontploffingsgevaar is geweken. Het projectiel wordt komende week op zee onschadelijk gemaakt.

De zogenoemde 500-ponder werd op 20 september gevonden tijdens de berging van een Britse Handley Page Hampden-bommenwerper. Hierbij werden ook stoffelijke resten van vermoedelijk de bemanningsleden aangetroffen.

Deze zijn overgebracht naar de Bergings- en Identificatiedienst (BID) van de Koninklijke Landmacht in Soesterberg. De verwachting is dat er binnen een jaar meer duidelijkheid komt over de identiteit van de slachtoffers.

Ursem

De bergingsoperatie is met de ontmanteling van de vliegtuigbom in Berkhout nog niet afgelopen. Maandag begint in het nabijgelegen Ursem de berging van een Amerikaanse B24H Liberator-bommenwerper.

Deze stortte op 29 juni 1944 neer. De bemanning wist met parachutes tijdig het neerstortende vliegtuig te verlaten. In Ursem houden de bergers rekening met de vondst van boordwapenmunitie en zware explosieven.