MOSKOU - Honderden aanhangers van de Russische oppositie hebben zich zondag in Moskou op het Poesjkinplein verzameld om de moord op Anna Politkovskaja te herdenken.

De journaliste werd op 7 oktober vorig jaar doodgeschoten voor haar woning in de Russische hoofdstad.

Poetin

Politkovskaja was vooral bekend om haar kritiek op president Vladimir Poetin en haar verslagen van wreedheden tegen burgers in Tsjetsjenië. De moord op deze moeder van twee kinderen is nog steeds niet opgehelderd.

De Russische recherche heeft wel een reeks arrestaties gemeld na de moord, onder wie die van een agent van de geheime dienst FSB, maar de meeste verdachten zijn weer vrijgelaten.

Ook is veel over het onderzoek uitgelekt in de media. Volgens Reporters Without Borders, een internationale mediawaakhond, "doen de ontwikkelingen in het onderzoek twijfelen aan de wil van de autoriteiten deze moord echt op te lossen".

Tentoonstelling

Elders in de hoofdstad hadden mensenrechtengroeperingen een tentoontstelling ingericht over Tsjetsjenië, het belangrijkste onderwerp van Politkovskaja's werk.

"Ik denk dat dit de beste manier is om haar te herdenken, aan haar werk te herinneren om te laten zien dat dat niet gestorven is", aldus een van de organisatoren van de fototentoonstelling.

Voor de herdenking waren honderden extra politiemensen paraat, van wie een gedeelte te paard. Zij hoefden echter nergens in te grijpen.