AMSTERDAM - De Duitse president Horst Köhler en zijn vrouw Eva Luise komen maandag voor een driedaags staatsbezoek naar Nederland. Zij zijn daarvoor uitgenodigd door koningin Beatrix.

Het is voor het eerst dat Köhler voor een staatsbezoek naar Nederland komt sinds hij in 2004 president werd, in Duitsland voornamelijk een representatieve functie. Tot en met woensdag brengt het presidentiële paar bezoeken aan Den Haag, Rotterdam en Twente.

Het presidentiële vliegtuig, een Airbus A-310, landt maandagochtend om 10.55 uur op Rotterdam Airport. Vanaf de grens wordt het toestel begeleid door F-16's van de Koninklijke Luchtmacht.

Beatrix

Onder aan de vliegtuigtrap worden de president en zijn vrouw verwelkomd door koningin Beatrix, die haar gasten daarna vergezelt naar een receptie op Paleis Noordeinde in Den Haag. Daarbij zijn diverse hooggeplaatste gasten aanwezig, onder wie premier Jan Peter Balkenende (CDA), enkele ministers, generaal Dick Berlijn en de Haagse burgemeester Wim Deetman.

Aansluitend biedt de koningin het presidentiële paar een lunch aan, waarbij wordt aangeschoven door prins Willem-Alexander, prinses Máxima en Pieter van Vollenhoven.

Balkenende

In de middag worden de 64-jarige Köhler en zijn vrouw door Balkenende ontvangen in zijn Torentje. Ook is er een ontmoeting met de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Daarna brengt het Duitse gezelschap een bezoek aan het Internationale Strafhof, waar wordt gesproken met de president van het hof, de griffier en de aanklager.

De eerste dag van het bezoek wordt afgesloten met een staatsbanket op Paleis Noordeinde. Daarbij houdt zowel de koningin als Köhler een toespraak in het Duits.

Krans

Dinsdag legt de in de Tweede Wereldoorlog geboren Köhler in Rotterdam een krans bij het monument De Verwoeste Stad. Dat gebeurt in aanwezigheid van premier Balkenende. Op het stadhuis spreekt Köhler daarna met beleidsmakers, ondernemers en wetenschappers over Duits-Nederlandse samenwerking. 's Middags biedt Balkenende Köhler op het Binnenhof in Den Haag een regeringslunch aan en worden tafelredes gehouden, door beiden in het Duits.

Later discussieert Köhler in het Crowne Plaza Promenade Hotel met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven over duurzaamheid. In de avond biedt het presidentiële paar de koningin en enkele genodigden uit de Nederlandse samenleving in de Nieuwe Kerk een optreden aan van het kamerkoor Carmina Mundi uit Aken.

Enschede

In het gezelschap van de koningin bezoeken de president en zijn vrouw woensdag op de laatste dag van hun bezoek de stad Enschede en de regio Twente. Met een helikopter arriveert het gezelschap op de campus van de Universiteit Twente, waar met bestuurders, wetenschappers en bewoners van het grensgebied wordt gesproken over de Euregio.

Daarbij is ook de Eurocommissaris voor regionaal beleid aanwezig, Danuta Hübner. Op de agenda staan thema's als economische samenwerking, gezondheidszorg, veiligheid en cultuur, en toerisme.

Lunch

Het staatsbezoek wordt afgesloten met een lunch op landgoed Twickel, op uitnodiging van de commissaris van de Koningin in Overijssel, Geert Jansen. Daarbij zijn vertegenwoordigers aanwezig uit de Overijsselse samenleving. Koningin Beatrix neemt afscheid van haar gasten op vliegbasis Twenthe, waar de Duitse president en zijn vrouw om 15.30 uur vertrekken.

Voordat Köhler president werd, was hij directeur van het Internationaal Monetair Fonds. Onder CDU-bondskanselier Helmut Kohl bekleedde de christendemocraat ruim tien jaar een topfunctie op het ministerie van financiën. Köhler speelde een belangrijke rol in de onderhandelingen over de Duitse eenwording en bij de invoering van de euro.